đ đ We made BANANABREAD! đđ
Hej allesammans!Â
Â
Jag hoppas ni mĂ„r mycket bra idag! Jag Ă€r för tillfĂ€llet ensam hemma. AlltsĂ„ helt ensam hemma. Vi bor ju fyra stycken i vĂ„rat kollektiv men jag har fĂ„tt mĂ„nga timmar av att varken Marcel eller de andra tvĂ„ varit hemma. Inga bilar hörs heller. Inga grannar. Det kĂ€nns typ som att jag bor som i Sverige igen. Ute pĂ„ landet, ensamt.Â
Â
I alla fall, jag skulle gĂ€rna vilja dela med mig utav ett recept. Jag och Marcel bakade alltsĂ„ Bananbröd för ett tag sedan. NĂ€r jag var i London med min kusin Rebecka sĂ„ hittade vi ju ett badass Brunch-stĂ€lle som heter Ozone Coffee Roaster. DĂ€r bestĂ€llde min kusin dĂ„ in Bananbread. Och jag bara hmm, vad Ă€r typ Bananbread. Jag visste inte om det skulle rĂ€knas som sött eller "brödigt". Vi fick in det och sjĂ€lvklart fick jag smaka. Brödet serverades med sylt och Ă€ven vad vi först trodde var jordnötssmör, men som vi sedan kom pĂ„ var mandelsmör. Och fy i helvete vad gott det var. FörstĂ„ss, high end inte-sĂ„-megabilligt London brunchstĂ€lle, men Ă€ndĂ„.Â
Â
Mitt enda andra minne jag har av Bananabread Ă€r ifrĂ„n Simpsons nĂ€r Marge sĂ€ger att dom ska göra Bananbread och Bart och Lisa kommer och typ squirtar ut bananerna ur sina skal, för att de Ă€r sĂ„ mjuka och övermogna att man kan göra sĂ„, hahaha.Â
Â
SĂ„ dĂ„ blev jag inspirerad och nu hade vi tre stycken bananer som var vĂ€ldigt övermogna. Jag visste att vi inte hade nĂ„gon brödform sĂ„ jag gick faktiskt och köpte en, det kĂ€ndes rĂ€tt viktigt för att det skulle bli lyckat. Jag sökte pĂ„ flera olika recept, bĂ„de svenska och engelska. Och det Bananbread som sedan gjordes var en blandning av de olika recepten. Jag ville mest veta VAD exakt som Ă€r ett Bananabread. Men sĂ„ visste jag att jag gĂ€rna ville ha ett vĂ€ldigt kryddigt, juligt Bananabread. Sedan skulle det gĂ€rna vara lite moist ocksĂ„ och nötter Ă€r ju najs.Â
Â
SÄ det jag gjorde var alltsÄ att vispa ihop tre stycken Àgg med 2 tsk honung och tillsatte Àven vaniljsocker 1 msk (i Tyskland har dom nÄgot annat vaniljsocker Àn oss, sÄ det Àr inte sÄdÀr pudrigt som det svenska Àr, utan som vanligt socker om smakar mer vanilj).
Â
Sedan tog jag en annan bunke och mosade mina tre bananer, silade 5 dl mjöl, 2 msk bakpulver, en halv tsk muskotnötspulver, 1 och en halv tsk kardemumma, 3 tsk kanel plus att vi hackade ingefĂ€ra fint ungefĂ€r en halv tsk och dessutom fint hackade valnötter (och dom var en riktigt hit visade det sig). NĂ€r jag vet att ett recept har mjöl och bakpulver i sig försöker jag alltid blanda runt dom lite sjĂ€lva först istĂ€llet för att dom ska blandas samtidigt med det andra, sĂ„ att de kan göra sin kemiska thing (om det nu ens funkar sĂ„). Efter att jag hade rört om allt detta tillsatt jag 1 dl grekisk yoghurt och blandade sedan ner bunke nr 2s innehĂ„ll i Ă€ggblandingen. Rörde om alltsammans och skjuts in i ugnen pĂ„ 175 grader i 45 min. Plus att vi satte hela valnötter som dekoration ovanpĂ„. Den reste sig alldeles fint och luktar och smakar ljuvligt. Jag hade sylt pĂ„ en skiva och jordnötssmör pĂ„ en annan. Mycket gott och inte allt för sött. Perfekt frukost!Â
Â

Â

Â
Mmmm, mums! Men jag mĂ„ste sĂ€ga att det faktiskt pĂ„minner en del om min pappas mjuka pepparkaka. Förmodligen för att det Ă€r en del kanel i. God Ă€r den i alla fall. Prova gĂ€rna att baka det!Â