Böcker just nu

Hallå, allesammans i höstmyset! 
 
Något som har gått förvånansvärt bra för mig på den senaste tiden är att läsa böcker. Jag är egentligen helt otroligt långsam på att läsa böcker. Det tar sin lilla tid. Förra året läste jag bara ut en enda bok. Men, men, fulltidsjobb och långdistans-förhållande var väll det som tog mer energi och tid helt enkelt. I år är jag redan på min fjärde utlästa bok och jag tänker att det kommer fortsätta i den takten. Jag tycker det är jätteintressant när bloggare eller vloggaren delar med sig av vad de läser/vill läsa, till exempel Beckie Jane Brown eller Isabella Löwengrip. Och därför tänkte jag att jag ju också kan dela med mig utav detta. 
 
Jag försöker variera mitt bokläsande med romaner, självbiografier, tjocka böcker, tunnare böcker, mer tonårsgenrer och mer vuxet och så varierar jag såklart mellan svenska, engelska och tyska. Även om det är riktigt svårt att läsa riktiga böcker på tyska så märker hur jag lär mig för varje minut. Det är väldigt häftigt. 
 
Efter att jag läst ut boken av Caitilin Moran, "Konsten att skapa en kvinna" började jag lite smått att läsa en tysk bok. "Ich schenke dir die Hölle am Erde" av Ellen Berg, (alltså "Jag ger dig helvetet på jorden"), den var bra och jag fattade konceptet men jag hade ändå svårt för den och kom ihåg att jag hade en liten bok som Marcel har gett mig. Boken heter "Holes" av Loius Sachar. Jag läste den på engelska, men den var väldigt tunn och utformad som en lättläst bok med ordförklaringar längst ner på sidorna. De hjälpte inte mig alls, främst för att jag förstod typ allt. 
 
Bildresultat för Holes
 
Marcel berättade för mig att den här boken är en bok som man blir ombedd att läsa i skolan i Tyskland. Jag har nog aldrig varit med i skolan om att läraren har sagt att vi alla i klassen ska läsa en och samma bok? Inte vad jag kan minnas i alla fall, vi fick läsa vad vi ville. 
 
Boken handlar i alla fall om en pojke som heter Stanley Yelnats som blir skickad till en förtorkad gammal sjö dit unga lagbrytar får komma för att, som dom säger i boken, "build character". Detta gör dom genom att varje dag gå upp långt innan soluppgången och gräva hål. Stanley är nämligen anklagad för att ha stulit ett par skor, som var donerad till försäljning av en kändis. Han har givetvis inte stulit skorna, utan var helt enkelt bara på fel plats vid fel tillfälle. På detta så kallade läger befinner sig bara pojkar och alla pojkarna har sina egna smeknamn. As the book goes on så får man reda på mer om mer grejer som typ gör en mer och mer förbluffad. Allting verkar höra ihop på helt sjuka sätt och smälter tillsammans helt fantastiskt.
 
Jag har få gånger i mitt liv varit på otroligt fångad in i en bok. Jag kunde verkligen inte slita mig från boken. Den är verkligen skriven på ett otroligt skickligt sätt. Samtidigt så märker jag hur jag suckar inom mig och tänker "ja, men såklart att det visar sig vara såhär" och att det är så himla självklart. 
Boken är alltså helt förbluffande och väldigt insugande, jag skulle vilja säga att jag tycker att alla ska läsa den, men det är lite tudelat eftersom jag inte tycker att den är bästbästbäst. Men en riktigt pageturner. Läs den helt enkelt själva och berätta gärna vad ni tyckte. 
 
Men när den boken tog slut så väntade ett paket på mig skickat från Sverige. Och jag visste faktiskt redan att det skulle vara en bok i paketet då min mamma hade skickat paketet och berättat det. Det låg även ett kort och Djungelvråls-godis. Boken i paketet hade jag inte hört talas om innan. 
Det är en debutroman som heter "The Girls" av Emma Cline. 
 
 
Eftersom jag aldrig har hört talas om boken eller författaren så var jag lite skeptisk först. Det kan ju bli hur som helst när man inte vet något om boken. Men så började jag titta och bläddra lite och insåg att det var väldigt mycket recensioner. Alltså, väldigt mycket. Flera sidor täcktes av bara otroligt fina ord om boken. Och det var inte liksom recensioner som sa "bra bok" typ utan det var riktigt utvecklade meningar och alla som hade läst den verkade verkligen imponerade av den och författarens mogenhet och skicklighet med språket. Den här boken är alltså också på engelska. Jag blev i alla fall övertygad av recesionerna att läsa boken. Det var till och med en recension av Lena Dunham, det tyckte jag var intressant. 
 
 
Boken handlar (ungefär, jag har inte kommit så långt än) om en kvinna som återberättar när hon som 14-åring gick med i någon slags sekt, som heter "The Girls". Lite mysko och lite luddigt i början. Jag är just nu på sidan 49 och läser någon halvtimme, timme varje dag.
 
Särskilt i början av boken märkte jag av att hon skriver på ett sätt som är väldigt lugnande. Hon skriver liksom långsamt, alltså det spelar ingen roll om man läser det snabbt eller om hon på riktigt skriver "hon sprang snabbt" för att författaren skriver det alltså på ett sätt som framhävs som väldigt långsamt. Något annat som hon gör är att hon använder sig utav många "stora" ord, ord som jag inte vet vad de betyder. Hon skriver dessutom väldigt ofta ord som är väldigt likt ett annat ord men som betyder något annat, till exempel "bouys", det är ju en boj som i vattnet. Men läser man det högt så tror man ju att man menar pojkarna. Så det är väll en läsa tyst-bok helt enkelt. 
 
Jag är i varje väääldigt spänd på den här boken och den är inte särskilt tung att rycka åt sig och börja läsa i. Jag tror att det kommer att bli en väldigt spännande bok framför. 
 
Jag försöker alltså att satsa på att fortsätta med min läsning. Jag hörde om Vanja Wikströms läslöfte inför hösten att läsa en bok varje månad. Och jag tror att jag kommer försöka härma det lite. Jag kommer kanske inte börja läsa en bok och sluta läsa den inom samma månad, men jag kommer kunna ha läst ut en bok varje månad tror jag. 
 
Vad läser ni för böcker? Och vad tror ni om The Girls boken? Hoppas ni får en härlig höstdag! <3
 

All about an update

Hej allesammans!
 
Jag hoppas att skola och jobb har kommit igång smidigt för er alla som det gäller för. Jag har ju, som jag tidigare nämt, något märkligt sommarlov fortfarande. Universitetet kommer igång den 16 Oktober så ännu har jag tid att lalla runt och hitta på vad jag vill. Förra veckan var vi ju som sagt i Österike och det är även andra spännande saker framför som jag tänkte berätta om idag. 
 
Hösten har alltså kommit även hit till Regensburg. Det är märkligt. Det var så härligt varmt i Italien och även när vi kom hem därifrån så var det liksom sommar, i Österike var det aldrig riktigt kallt heller, men sedan blev det verkligen kallt på riktigt. Det var liksom lite ovant att frysa, jag hade inte gjort det på ett tag. Men folk klär sig jätteolika här i Regensburg, vissa i shorts, vissa i dunjacka. Men jag skulle kalla det höst i alla fall, kyligt liksom. Så nu ska jag gå igenom garderoben och plocka undan shortsen och sånt där för nu. Men det är ju härligt. Jag märker hur jag konstant vill ha en kopp med någon varm dryck i handen. När någon granne för ett tag sedan ställde ut en massa prylar som hen skänkte bort så hittade jag där i en fullt fungerande ljusslinga som vi har hängt upp och gjort vårat rum ännu lite mysigare. 
 
 
Vi kommer ju som sagt bo kvar i våran lägenheten, men som det verkar nu så kommer vi tyvärr att få bo i ett annat rum i lägenheten. Det är synd, för jag tycker verkligen om vårat rum, det har börjat kännas väldigt mycket hemma här nu. Men vi får väll vara glada att vi får bo kvar, det är ju väldigt central och vi tycker om att bo här, det är det som räknas. Vi väntar bara på att vår rumskompis tar ut alla möbler och målar vitt. Det blir säkert jättebra det med. 
 
Häromdagen så var jag och min kompis Anna som jag träffade i Horizonte på bio. Hon har börjat praktisera på ett sjukhus och kommer typ i Januari bli läkare på riktigt så himla coolt. I´ll tell you one thing, tjeckier är jävligt flitiga med skolan och så. Men hon är jättetrevlig och vi såg på "Ich einfach unverbesserlich 3" vilket är den tyska titeln på "Dumma Mej 3". Jag blir faktiskt ganska imponerad av mig själv, att jag kan träffa upp en kompis som jag enbart pratar tyska med och typ fatta allt som vi pratar om och dessutom kolla på en film och i princip fatta allting. Okej, inget megasvårt språk på den filmen, men ändå. Det är rätt häftigt. Så det var mysigt, jag har faktiskt inte varit på bio på superlänge, för att det helt enkelt inte varit så bra utbud. 
 
Nåväll, med hösten kommer ju filmtittande och jag och Marcel har kollat på en mycket speciell film. Vi har alltså kollat på The Rocky Horror Picture Show. Varje gång (nästan) när jag åker hem till Marcels barndomshem/mammas hem så spelar vi antingen Wii Sing eller Wii Dance och då har "The Time Warp" varit en av sångerna vi har dansat till jätteofta. och därför var vi ju tvungna att kolla in den, eller ja, alla borde ju kolla in den filmen om man inte har gjort det. Den är precis så märklig som jag tycker är härligt. Så The Rocky Horror Picture Show-spellistan på Spotify har spelats MYCKET och dansats till. 
 
Vad mer då? Jo, den 20 september så fyller jag år!!! Woooohooo! Jag älskar att fylla år, det är ju sååå himla kul! Och eftersom vi inte kunde åka till Sverige kring min födelsedag, Marcel har nämligen skolprojekt som ska vara inlämnat den 24 september så då fick jag för mig att göra något annat kul och crazy för att fira mig. Och nu är en resa bokad! Jajemen, dagen efter min födelsedag alltså den 21 september så flyger jag till LONDON! Och dagen därefter möter min kusin Rebecka upp mig där och så ska vi fira att ha det najs helt enkelt. Vi har även bokat en musikal!! Typ det härligaste som finns ju! På lördagen kommer vi att se "The Book of Mormon"! Whoop whoop! Spännande! Vi har även hyrt ett airbnb boende så vi får se hur det här slutar. Men det blir kul. 
 
Bildresultat för the book of mormon
 
Veckan därefter är det dags för en Sverige-resa. Vi kommer vara i Sverige mellan 30 september till 4 oktober, så en kort tid men det blir härligt. Då får jag firas av familj och släkt och kanske smaka lite kräftor. Dessutom har jag en inre lista i huvudet på svenska gottigheter som inte finns här i Tyskland, såsom nyponsoppa, Djungelvrål och kan ni fatta att det inte finns Fanta exotic här. Plus att det givetsvis ska tryckas in en Via Venetto pizza när vi är i Eksjö, YUM! 
 
Förresten, jag funderar på om jag ska ta och filma lite i Regensburg. Visa lite favorit-ställen och våran lägenhet kanske så att man får mer av en visuell uppfattning av mitt tyska liv? 
 
Hoppas ni har en underbar dag, så hörs vi snart! 

Hemma från Österike

Hejsan allesammans! 
 
I lördags kom jag och Marcel hem från Österike. Vi var där tisdag-lördag. Marcels familj har ju alltså en lägenhet där och vi har varit där och besökt förut. Men denna gången var vi där bara jag och Marcel. Om ni följer mig på instagram så får ni se en massa härliga Österike-bilder. Lägenheten ligger i en by som heter Auffach i ett område som heter Wildschönau där närmste staden är Wörgl.
 
Eftersom att vi har varit där förut så har vi ju gjort en del vandringar och så, men det ligger ett Trä-museum alldeles i närheten av där vi bor, som jag har gått förbi så himla många gånger men vi har aldrig varit därinne. Så då passade vi på att göra det den här gången. Det var väll spännande och så att se det, det var typ värsta labyrinten därinne och 32 rum eller något som man kunde gå in i med olika teman. Men helt ärligt, alltså det var så mycket vackrare och coolare på utsidan och i trädgården än det var inne i museet, dessutom var det flera olika teve-apparater på där inne i väldigt trånga utrymmen och alla var på ganska högt, de var liksom på för att ge information och så, men nej alltså. Inte jättebra. Men det var som sagt ändå coolt att se det fanns massor att se därinne. 
 
 
 
Det var väll helt okej väder där, även om det egentligen bara var en dag som det var riktigt soligt och fint. Men vi gjorde precis det man ska i Österike, vandrade, åkte med sån där kupélift upp till en bergstopp och åt ost i en Käsealm och så åt vi även Kaiserschmarrn som är som Österikiska pannkakor men typ uppskärda i många små bitar och en massa, massa florsocker på. Och dessutom Topfenstrudel, som är som en Apfelstrudel fast med kvarg och utan äpplen. Ja, ni som har varit i Österike vet ju, och ni som inte har det, typ åk dit eller burn in hell. Skämt åsido, alla måste verkligen åka till Österike. Jag har sagt det förut, men det är verkligen världens vackraste och häftigaste land. Nya Zeeland också, men Österike är verkligen speciellt. 
 
 
I byggnaden vi bor i får vi också tillgång till en swimmingpool i "källaren" och ett litet gym, plus pingpong bord, så vi sysselsatte oss mycket med det också. Vi hittade även en massa märkliga spel. Bland annat ett spel med gäss på som vi kallade för The Goose Game som vi spelade jättemycket. Hahah. Jag och Marcel blir sååå competetive. Eftersom mat på resturang är typ löljigt dyrt där så hade vi handlat med oss mat från Tyskland och vi handlade även lite mat där, men vi lagade all mat själva, vilket jag måste säga är otroligt trevligt. Den lilla lägenheten som vi bor i där är knapp ett rum stort, med två murphy-sängar och en bäddsoffa för att sova i och ett pentry plus en balkong som ju faktiskt generar till ganska mycket plats. Balkongdörren vill jag alltid ha öppen eftersom det finns knappt något så härligt som österikisk luft. 
 
När vi besökte toppen på ett av bergen så fanns där ett kapell, och jag föll så starkt för det där kapellet. Det var så vackert med sitt målade glas. Jag är inte mycket för att planera ett drömhem, jag drömmer varken om att bo på landet eller särskilt stort, men den dagen jag ska sätta igång med mitt riktiga drömhus. Då ska det banne mig vara färgat glas där, precis som det var i det där kapellet. 
 
 
 
Självklart vandrade kossorna fritt och härligt däruppepå, med sina bjällror förståss. Det fanns även getter där. Ja, vi såg så många djur, hundar lösa som kommer fram till en och kaniner lösa i trädgårdar, så mysigt. 
 
 
Och osten förståss. 
 
 
 
 
Overall så var det en väldigt härlig resa och vi är påfyllda med en massa energi och kärlek. Vem vet, nästan gång vi åker dit kanske vi provar på paragliding, som väldigt många gör i Österike.