En backpackers äventyr och kulturutbyten

Hallå! :D 
 
Det händer fortfarande ganska mycket varje dag här i Nya Zeeland. Trots att jag har hunnit med att vara sjuk och vila sedan jag kom till Auckland så hann jag även med att dela ut ett CV. That´s right, bara ett enda! Och detta CV:t ledde till en jobbintervju, och denna jobbintervju ledde till en trial (eller provanställning) som ledde till att jag blev anställd. Så jag började min trial hos Giapo torsdag den 16:e, men jag har bara varit anställd i två veckor och en dag. 
 
I princip ända sedan jag kom till Nya Zeeland så har jag bara jobbat, förutom de två veckorna då jag var sjuk i det som läkarna trodde var mässlingen. Så när folk frågar när jag ska "travel" så vet inte jag riktigt vad jag ska säga. Just nu måste jag jobba eftersom pengarna rinner mellan fingrarna på mig. Jag byter hostel minst en gång i veckan, men denna veckan har jag haft turen att bli inbokad på YHA för en hel vecka!!! I samma rum!!! För under 100 dollar!! Vilket är väldigt billigt, billigaste jag bott sedan jag kom hit. Så där hade jag väldigt tur. Jag funderar på att extend my stay, eller i alla fall fråga om jag får bo längre, men man får max bo här i 4 veckor i rad. Jag antar att det är eftersom man inte ska bli för bekväm och börja packa upp sina saker för mycket och ja, börja lukta illa och så. Så visst letar jag efter mer permanent boende, dock är jag lite lat med det. Dessutom vill jag inte slå til förrens jag fått min första lön och vet ungefär vad jag har att röra mig med. Och så vill jag även få tag i en riktigt bra deal, så billigt som möjligt så att jag kan spara så mycket pengar som möjligt, för när jag lämnar mitt jobb här i Auckland, vilket förmodligen kommer hända i februrari så vill jag ju kunna leva utan att jobba ett tag i alla fall. En vag plan har jag om att börja jobba i Napier efter mitt jobb här. Då februari kommer så kommer ju också den Nyzeeländska hösten och då kan man jobba på vingårdar och i Napier så finns det fullt med sådana. Jag har ju aldrig haft någon plan på hur jag vill ta mig runt i Nya Zeeland eller till vilka städer jag vill åka. Speciellt inte på nordön, men Napier, Paihia, Palmerston North, Napier, Hastings, Wellington, Nelson, Hamner Springs, Queenstown och vartän näsan pekar mot står i alla fall på listan. Jag vågar dock inte planera ut min "resa" eller mitt år för mycket, för då tror jag att jag blir besviken när jag väl kommit hem till Sverige och inser vad jag missat. 
 
Just nu jobbar jag i alla fall, och jag har försökt att jobba så mycket som jag kan. det minsta jag har jobbat är nog 5 timmar och det mesta 12 timmar. Det kan bli tufft och hårt ibland, men det är väldigt kul. Det känns skönt att ha ett jobb att gå till med kollegor som finns där. Min kollegor är helt fantastiska människor, med så starka och tydliga karaktärer! Jag har sån tur som har fått träffat dem! De flesta är precis som jag här på ett working holiday visa, men så har vi tre kiwis på jobbet också. Det är ständig förändring på jobbet och sedan jag kom dit har vi slutat sälja två glasssmaker, exprimenterat med i alla fall två nya, ändrat tre toppings och det har tillkommit fyra personer och två-tre personer har lämnat också. Nu jobbar jag i alla fall efter ett schema, eller roster som det kallas. Så förhoppningsvis slipper jag jobba 12-timmars pass igen. Glassbaren Giapo öppnar klockan tolv på dagen, innan dess springer det förstås runt människor på jobbet och gör glass, toppings, strutar och allt annat som behövs eftersom allt ska vara dagsfärskt. Sedan kommer en av oss som serverar ungefär halv tolv och fixar med allt som behövs innan öppning och så öppnar vi. Vi har öppet till halv elva vanliga dagar, alltså på natten, och halv tolv fredagar och lördagar. Efter stängning ska vi städa, vilket tar några timmar. Som längst har jag stannat där till klockan två på natten, men då var vi bara tre som städade och vi hade haft fullt upp hela dagen med en kö långt ut på gatan. Så en "vanlig" dag för mig börjar jag nångång mellan 5 och halv 7 på kvällen och går hem tolv-ett på natten. Eftersom nästa dag blir likadan och jag inte börjar jobba tidigare eller har en dag ledig så kan jag alltså sova ut dan därpå. Om det inte är så att jag måste byta rum eller hostel, då måste det tas hand om innan jag kan sova. Men då sover jag i alla fall till kanske 10-12 på dagen och äter frukost, lunch och middag innan jag går till jobbet. Eftersom jag får en halvtimmas rast på jobbet så kan jag äta då också om jag vill, men ska jag laga egen mat (alltså billigare) då måste jag göra det innan. 
Hoppas ni har fått en ganska bra bild av hur min vardag ser ut. Det blir alltså inte så mycket turistiga saker, eller att se sig omkring så mycket. Häromdagen så tog jag mig en springtur och då gick jag ner till hamnen, det var mycket vackert! Vattnet är verkligen ljusblått i hamnen och man kan se alla öar och viadukter och solen sken bara just precis vid hamnen. Det började dock regna sedan och så skulle jag springa upp för en förjävla brant backe för att få ut det mesta av min springtur, kändes ju lite farligt. 
 
Igår måndag var min första helt lediga dag från jobbet. Skönt, med tanke på just att jag inte haft en ledig dag tidigare och även eftersom söndagen var en riktigt jobbig jobbdag med bara tre som serverade och som jag sa en kö långt ut på gatan. Liiite kaos, plus att jag fick börja tidigare och därmed jobbade tolv timmar, eftersom två av mina kollegor tyvärr var sjuka. Så igår sov jag ut tills jag var tvungen att byta hostel (klockan tio) och då packade jag och checkade ut, eftersom jag har tre väskor så lämnade jag den ena hos mitt förra hostel, medans jag i min lunkande takt bar upp min ryggsäck gigantos och min silvriga ryggsäck. Eftersom man inte får checka in förrän klockan 2 på YHA så fick jag lämna mina väskor i the storage room och så tog jag mig lite frukost i köket eftersom jag hade lite flingor och mjölk kvar från min tidigare stay. Och jag var helt slut efter jobb och allt så jag satt med mobilen och ville mest bara sova, haha. Men hade ju inget rum än. Nån timme senare drog jag ut på veckohandling. När man checkar ut från Backpackers Choice (mitt förra hostel) så får man tillbaka 20 dollar och med dem tänkte jag handla mat. Jag klarade mig med nöd och näppe, då kvittot visade 20 dollar och 20 cent, haha. Det blev köttfärs, ris, lite pannkakor, bananer och broccoli. I know, grown-up and responsible, right! ;) Sedan tog jag med min sista väska när jag hade handlade och bar två väskor och en matkasse upp för Aucklands hemska, hemska backar. FY! Oh well. Däckade i min nya säng när jag fick tillgång till den, när jag vaknade var jag döhungrig och det var dags för middag. Köttfärs med gullök, rödlök och curry (som min förra roommate som är 63 år gammal, hade köpt åt mig! Sååå snällt!) plus ris, och broccoli. Färgglatt, men en jäkla hög med mat blev det, så sparade lite utav maten för att ha till idag. Det bör även nämnas att någon POPPADE POPCORN I HOSTELKÖKET IGÅR OCH OJ SÅ GOTT DET LUKTADE! Ni kan ju gissa vad som ska införskaffas på löningsdagen, haha! Dock så kom en jäkla massa franskar in i köket (vänner till mig, inga randome franskar alltså, haha) och såklart skulle dom laga otroligt fin middag (en av dem är kock och försöker lära mig att laga bättre mat) och så satt de alla tillsammans och bjöd mig att sitta med dem och då åt jag lite till. Haha, man passar ju på. Sedan blandades det in lite vin och öl och det ledde såklart till en god stämning. Vi alla hade väldigt skoj och fler anslöt sig. Vi var väll en sex-sju franskar, två tyskar och så jag den lille svensken. Knagglig engelska hade de flesta, men det funkar ju. Vi diskuterade religion, livstro, meningen med livet, DJ:s och musikartister från varandras land och såklart det franska språket. Jag lärde mig (fast jag har ju glömt bort det nu) att räkna till tio på franska och några svärord på franska samt en del andra ord och fraser, himla kul ändå. Typ att Voila är ett ord på franska och deras Tiptop (ifrågasätt gärna min stavning) som inte alls betyder tiptop utan mer är en liknelse till svenskas lagom. Fast ibland låter det bara som surrande när fransmännen snackar, som att de är flugor eller bin, haha! Och de tycker att jag är så konstig som skrattar åt dem när de pratar franska. Men det låter ju så skoj! Kanske bör berätta att fransmännen som man stöter på ofta är lite äldre än andra backpackers. Svenskar och tyskar kan ju ge sig iväg i 18-19 års åldern men fransmännen är ofta inte yngre än 24. Det är ganska kulturellt och vi har pratat en hel del om det, man åker ofta inte iväg ett år så här i Frankrike och när man väll gör det ska man ha utbilning klart för sig. Ganska svårt att förstå för mig som "bara drog iväg" . 
 
Det är verkligen en upplevelse att jobba på Giapo. Alla glassar är unika, vårat koncept är otroligt coolt och våra toppings på glassarna är sååå häftiga! Vill ni se hur glassarna ser ut så är det enklaste sättet att söka på hashtaggen giapo på instagram då många lägger upp bilder på sina glassar där. Och innan ni frågar så tänker jag svara JA, mitt jobb innebär att jag får smaka på glassar. Det är ju proffesionellt att veta vad man säljer. 
 
Nu har jag skrivit så händerna borde göra ont. Summa summarum BACKPACKERLIVET är så fantastiskt!!! Resa kommer jag aldrig sluta med. Nu bör jag i ett femsängsrum, ett 5beddormroom. Några tyskar kom just in så de kommer nog bo här, ja, vi får se hur länge. 
Nu står dusch på schemat! 
 
Ha det härligt i Sverige! :D 
 
Min bamseryggsäck därbak, min mindre ryggsäck därfram och min converse-trunk i bakgrunden! För att inte tala om leendet på läpparna! 
 
 En av de vackrare dagarna i Auckland, såklart en jobbdag för mig, haha! 
 

Bonsoir! :D