Vad vi bör uppmärksamma

 
Tänkte ta upp två ämnen idag som är viktiga och som vi inte får/bör gömma. 
 
Det första är Anorexi
Såhär definierar sidan www.1177.se begreppet: 

"Anorexi är en ätstörning som innebär att man bantar så kraftigt att man svälter sig själv. Man tycker att man är tjock även om man väger mindre än andra. Man är mycket rädd för att gå upp i vikt och tänker ständigt på vad man ska eller inte ska äta. "

 Vi har i skolan pratat om anorexi (och även andra typer av ätstörningar) på våran Psykologi, det känns bra och som ett ämne som gav oss i klassen lite luft och de flesta hade något att säga om det. Man vet ju vad ätstörningar är sedan länge oftast. Visst är det underligt att sånt här inte undervisas obligatoriskt för alla? Möjligtvis att man går igenom det på högstadiet, men jag har inget speciellt minne utav det. Och det är försent det också. För vanligast så är det folk i 10-12 års ålder. Jag vill också spränga fördommen om att det bara är tjejer som får anorexi, det är ju absolut inte sant. Självklart tänker killar på hur de ser ut i kroppen också, precis som vilken annan nippertippa. I våran Psykologi-bok så benämdes den anorexi-sjuka patienten som "hon". Hon kan förlora mensen, hon klär sig i stora, tjocka kläder för att gömma sin kropp. Nej! Å andra sidan kan det vara mycket möjligt att ANDRA ätstörningar är vanligare hos killar, som till exempel megarexi ( http://www.dopingjouren.se/sv/om-dopning/dopningsfakta/man-och-aas-missbruk/megarexi/ ), och det får vi heller inte missa. 
 
Från anorexi till anorexi relaterat till... HARRY POTTER! Ja, faktiskt! 
I den femte Harry Potter-boken dyker en karaktär som heter Luna Lovegood upp. Den drömmande och fullkomligt naiva otroligt vackra tjejen. Evanna Lynch spelar Luna. Och visst känns det som att hon är alldeles perfekt för rollen. Det känns som att J.K Rowling måste ha letat bland hundratusentals för att hitta den här perfekta svävande personligheten. Men nej. Så var det inte alls. Om det ens gjorde några auditions för rollen vet jag inte, men J.K Rowling valde Evanna själv. 
När Evanna Lynch var elva år gammal var hon på sjukhus. Hon hade anorexi och fick komma ifrån sjukhuset en timme för att få en HP-bok signerad av J.K Rowling. Hon var ett superfan och ville så gärna vara med i HP. J.K Rowling sa att om hon övervann kampen mot hennes sjukdom så skulle hon få vara med och spela Luna. And the rest, as they say, is history.. 
 
http://www.contactmusic.com/news/evanna-lynch-shaped-by-eating-disorder_1313206
 
 
Vad jag mer tänkte ta upp är droger. 
 
Eftersom jag inte vet särskilt mycket om droger själv, så tänkte jag att någon som kan lite mer om det kan berätta. 
 
 
Ska inte säga något mer nu, ni får skaffa er en egen uppfattning ;)
Ta hand om er, ät och ta inte droger! :D
Publicerat i
#1 / / Remitz:

Håller helt klart med dig om de två ämnena som du tar upp, anledningen till att vi får uppfattningen av att det bara är tjejer som har det är ju för att samhället är som det är, tjejer ska vara sjukt smala för att respekteras medans killar ska ha sjukt stora muskler. Tyvärr så är det så världen funkar och många tjejer och killar vill bli respekterade så det vill se ut så.

Svar: Ja, samhället är ju som det är, men man får inte glömma att det ju är vi själva som bygger upp samhället. Ja, man får bara försöka acceptera hur man ser ut..
Ellen Thålin